Laimė ir meilė chromosomų neskaičiuoja, neskaičiuok ir Tu!

Dauno sindromo diena yra minima nuo 2005 metų, Europos Dauno sindromo asociacijos iniciatyva. Pasaulinės Dauno sindromo dienos minėjimo data yra simbolinė – kovo 21 diena- būtent todėl, kad šį genetinį sutrikimą sukelia papildoma trečioji chromosoma 21-oje DNR chromosomų poroje. Chromosomos forma primena kojinės formą, todėl Pasaulinė Dauno sindromo diena dar yra vadinama Spalvingų kojinių diena. Pagrindinis Pasaulinės Dauno sindromo dienos minėjimo tikslas – didinti socialinį sąmoningumą apie Dauno sindromą turinčių žmonių gyvenimą ir funkcionavimą, propaguoti Dauno sindromą turinčių asmenų teises ir padėti jiems integruotis į visuomenę.

Minint Pasaulinę Dauno sindromo dieną ir išreiškiant palaikymą bei toleranciją Dauno sindromą turintiems žmonėms, Šalčininkų rajono savivaldybės Pedagoginė psichologinė tarnyba kovo mėnesį skyrė veiklų organizavimui Dauno sindromą turintiems žmonėms bei  organizavo akciją rajono bendruomenei.

Kovo 3 d. Pedagoginės psichologinės tarnybos specialistų iniciatyva buvo suorganizuoti vizitai ir aplankytos šeimos, kurios sutiko mus priimti ir pabendrauti su jose gyvenančiais „saulės vaikais“. Šių apsilankymų tikslas buvo išsiaiškinti kaip sekasi socializuotis Dauno sindromą turintiems žmonėms ir jų šeimoms (ką veikią, su kuo bendrauja, ar turi bendraminčių, kokioje aplinkoje gyvena, ar dalyvauja visuomeninėje veikloje).

Kovo 10 d. tarnyboje įvyko integracinis susitikimas Dauno sindromo paliestiems žmonėms. Susitikimo metu skirtingų veiklų pagalba leidome svečiams pasinerti į savo vidinį pasaulį – taškavimo metu savo mintis ir emocijas mokinome išlieti ant popieriaus taškuojant kojinę, kuri simbolizuoja kitoniškumą; žaidimų pagalba, padėjome  sustiprinti gebėjimą bendrauti su kitais, neturinčiais ypatingų poreikių vaikais. Padėjome  jaustis reikalingais ir svarbiais.

 

Šiemet minint Pasaulinę Dauno sindromo dieną, skatinome vienytis ir jungtis visą Šalčininkų rajono bendruomenę, tad kovo 16 d. tarnybos Facebook paskyroje buvo paskelbta akcija „Spalvingosios kojinės“, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į žmones, turinčius sindromą, išreikšti toleranciją ir solidarumą. Akcijos metu rajono bendruomenė buvo kviečiama pasipuošti skirtingomis kojinėmis, įsiamžinti ir paskatinti tai daryti ir kitus, taip mažinant atskirtį bei formuoti teigiamą visuomenės požiūrį į žmones su šia negalia.

Tarnybos specialistės taip pat mūvėdamos skirtingomis kojinėmis prisidėjo prie šios gražios akcijos, tokiu būdu išreikšdamos parama jautriai visuomenės ląstelei, padedamos plėsti tolerancijos ribas.

Ši diena ypatinga ir svarbi ne tik tuo, jog viso pasaulio žmonės mūvi skirtingas, spalvotas, išskirtinai ryškias kojines, nebijodami bent vieną dieną pabūti kitokiais.